partnere bag sitet. Læs mere her.

Piger under 18 år kan stadig nå at få gratis HPV-vaccination

HPV-vaccination beskytter mod kræft og kønsvorter og er gratis for alle piger, indtil de fylder 18 år.

Kondom forhindrer ikke smitte
Det er en god idé at bruge kondom, da det beskytter mod mange sexsygdomme og mod uønsket graviditet. Men desværre forhindrer kondom ikke altid smitte med HPV. HPV kan nemlig også sidde på huden i området omkring kønsorganerne. Man kan derfor også blive smittet med HPV, selvom man bruger kondom.

Ved at blive HPV-vaccineret, beskytter du dig selv og andre mod kræft og kønsvorter
HPV forsvinder ofte af sig selv igen, men i nogle tilfælde kan infektionen blive kronisk og udvikle sig til celleforandringer, som i værste fald kan udvikle sig til kræft.

Ud over kræft kan HPV også give kønsvorter.

I Danmark er der hvert år 580 kvinder, der rammes af kræft, som skyldes HPV. Og der er hvert år 4.000 piger og kvinder, der behandles for kønsvorter. Heldigvis har vi en vaccine, der beskytter mod HPV og dermed mod langt de fleste tilfælde af livmoderhalskræft og kønsvorter.

Det er ikke for sent, selvom du i første omgang ikke fik alle dine stik

Selvom du har fået første vaccination for noget tid siden, kan du stadig godt nå at blive færdigvaccineret. Du skal have tre stik i alt, hvis du er over 15 år. HPV-vaccination er gratis, indtil du fylder 18.

HPV-vaccination beskytter kun imod fremtidig smitte med HPV, så derfor er det bedst, hvis du får alle vaccinationer, inden du bliver seksuelt aktiv. Men det er ikke for sent at få de sidste vaccinationer, selvom du allerede er seksuelt aktiv.

Vil du vide mere?
Det kan være en god idé at tage en snak med din læge eller dine forældre om HPV-vaccination.

Du kan også skrive til os på Facebooksiden ”Stop HPV – bliv vaccineret”. Eller du kan få gratis telefonrådgivning ved at ringe til Kræftens Bekæmpelses HPV-linje på 80 40 10 00.