partnere bag sitet. Læs mere her.

HPV smitter ved seksuel kontakt

HPV er en meget smitsom virus. De typer af HPV, der er årsag til kræft og
kønsvorter, overføres seksuelt, og kondom forhindrer ikke smitte. Når
kroppen i sjældne tilfælde ikke selv bekæmper HPV-infektionen, kan
den udvikle sig til kræft eller kønsvorter.

HPV er meget hyppig – særligt blandt unge

HPV er forkortelsen for human papilloma virus, som er en virus, der overføres seksuelt. HPV er en meget almindelig virus, som især ses hos unge under 30 år. Omkring 4 ud af 10 unge danskere under 30 år er smittet med HPV lige nu, og mere end 80 % af alle seksuelt aktive smittes med HPV en eller flere gange i løbet af deres liv. Kondom forhindrer ikke smitte med HPV, fordi virus også kan sidde på huden omkring kønsorganerne. Derfor er der også risiko for at blive smittet blot ved seksuel berøring.

4 ud af 10 er smittet med HPV

HPV kan i værste fald give kræft

Langt de fleste HPV-infektioner bekæmper kroppen selv, ligesom den bekæmper en forkølelse. Modsat en forkølelse kan man dog ikke mærke en HPV-infektion. Nogle HPV-infektioner bliver kroniske og kan føre til celleforandringer, som senere kan udvikle sig til kræft. Celleforandringer er ikke kræft, men de kan være forstadier til kræft.

Læs mere her "HPV og kræft"

Læs mere på Statens Serum Instituts hjemmeside


Vi har en vaccine, der beskytter mod HPV

Der findes over 100 forskellige HPV-typer, som har hver sit nummer. Ud af de mange HPV-typer kan cirka 15 forårsage kræft i form af livmoderhalskræft, analkræft, kræft i skeden, kræft i kvinders ydre kønsorganer, mundsvælgkræft og peniskræft.

HPV-vaccinen beskytter mod syv typer HPV, der kan give kræft. Disse er årsag til op til 90 % af de kræftformer, der skyldes HPV. Desuden beskytter vaccinen imod to HPV-typer, der er årsag til 90 % af alle tilfælde kønsvorter.

Hvad beskytter HPV-vaccination imod?

Bliv vaccineret