partnere bag sitet. Læs mere her.

HPV-vaccination beskytter mod livmoderhalskræft

HPV-vaccinen beskytter imod ni HPV-typer, og vaccinen kan forebygge 90 %
af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

 

Der findes cirka 15 typer af HPV, som kan forårsage livmoderhalskræft. HPV-vaccinen, der tilbydes som en del af det danske børnevaccinationsprogram, beskytter imod HPV-typerne 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58, og disse syv typer er skyld i 90 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Derudover beskytter vaccinen mod analkræft samt kræft i skeden og kvinders ydre kønsorganer samt mod 90 % af alle tilfælde af kønsvorter.

Sundhedsstyrelsen anbefaler piger at blive vaccineret, når de bliver 12 år, og vaccinen er gratis, indtil de fylder 18 år. Man har HPV-vaccineret i Danmark siden 2006, og vaccinen har været en del af det danske børnevaccinationsprogram siden 2009.

I Europa findes der tre forskellige HPV-vacciner

HPV-vaccinerne er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), og godkendelsen gælder også i Danmark. Vacciner bliver kun godkendt, hvis der er videnskabeligt bevis for, at de er effektive, og at bivirkningerne er milde eller sjældne.

I Europa er der godkendt tre HPV-vacciner: Cervarix®, Gardasil® og Gardasil®9. Cervarix® beskytter mod HPV-typerne 16 og 18. Gardasil® beskytter mod HPV-typerne 6, 11, 16 og 18 (typerne 6 og 11 kan give kønsvorter, men ikke kræft). Gardasil®9 beskytter mod HPV-typerne 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58, der alle er skyld i HPV-relateret kræft, samt 6 og 11, der kan give kønsvorter. 

Gardasil®9 tilbydes lige nu som en del af det danske børnevaccinationsprogram –  både Cervarix® og Gardasil® har tidligere været benyttet . Alle tre vacciner er effektive og sikre.

Sådan godkendes HPV-vaccinen 

Når lægemiddelmyndigheder godkender nye vacciner, ser man på, hvor effektive de er til at beskytte mod den sygdom, som man gerne vil vaccinere imod. Det kan dog være vanskeligt, når der er tale om sygdomme, der udvikler sig over så lang tid og er så alvorlige, som det f.eks. er tilfældet med livmoderhalskræft. Man måler derfor beskyttelsen af HPV-vaccinen ved at se på nogle sygdomstegn, der optræder tidligere og ikke er så alvorlige. Det er en metode man også bruger i forhold til flere lægemidler og andre vacciner.

Når lægemiddelmyndigheder benytter denne metode, skal det godtgøres, at der er en dokumenteret sammenhæng mellem det, man måler på (f.eks. celleforandringer), og det, man ønsker at beskytte sig i mod – altså i dette tilfælde kræft. Det er netop tilfældet for livmoderhalskræft, da man ikke får livmoderhalskræft uden først at have haft celleforandringer forårsaget af HPV. HPV-vaccinens effekt er bl.a. vurderet ved at måle, hvordan immunforsvaret reagerer efter vaccination og ved at måle, hvor godt vaccinen beskytter mod forstadier til kræft. Når man måler vaccinens effekt, sammenligner man antallet af kvinder, der udvikler forstadier til kræft, i en gruppe af vaccinerede kvinder, med antallet af kvinder, der udvikler forstadier til kræft, i en tilsvarende gruppe kvinder, der ikke er vaccineret.

Se hvordan man har testet HPV-vaccinen her:

Effekten af de tre HPV-vacciner er undersøgt i store kliniske studier

Lodtrækningsforsøg med Gardasil®9

Gardasil®9 
Gardasil®9 er sammenlignet med Gardasil® i de kliniske studier. Studierne viste, at Gardasil®9 udover beskyttelse mod de ekstra HPV-typer, der er i vaccinen, også beskytter mindst lige så godt som Gardasil® mod celleforandringer relateret til HPV-typerne 16 og 18.

Effekten af Gardasil®9 er blandt andet undersøgt i et internationalt studie med samlet deltagelse af over 14.000 kvinder i alderen 16-26 år, herunder dansk deltagelse. Samlet set viser studiet, 1) at Gardasil®9 beskytter lige så godt som Gardasil® mod celleforandringer forårsaget af de fire HPV-typer, der indgår i begge vacciner og er årsag til 70 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft, og 2) at man ved at vaccinere med Gardasil® 9 før seksuel debut ydermere kan forebygge 19 ud af 20 tilfælde af celleforandringer forårsaget af en af de fem HPV-typer, der kun findes i Gardasil®9.

Cervarix®
Effekten af Cervarix® er undersøgt i store lodtrækningsforsøg. I et af studierne blev der udvalgt kvinder, som ikke var smittet med HPV – 7.338 af dem fik Cervarix®, mens 7.305 kvinder i kontrolgruppen fik en vaccine, der indeholdt placebo. Efter 40 måneder undersøgte man kvinderne i de to grupper for celleforandringer på livmoderhalsen og fandt fem tilfælde af celleforandringer relateret til HPV-typerne 16 og 18 i vaccinegruppen, mens der var 97 tilfælde i kontrolgruppen af kvinder, der ikke havde fået vaccinen mod HPV.

Gardasil®
For Gardasil® forelå der ved godkendelsen data fra fire store lodtrækningsforsøg med deltagelse af knap 21.000 kvinder mellem 16 og 26 år. De fire undersøgelser viste, at ud af de over 8.000 kvinder, der var vaccineret med Gardasil og ikke før havde været inficeret med HPV-typerne 6, 11, 16 og 18, var der én kvinde, der udviklede celleforandringer i livmoderhalsen, som kunne skyldes HPV 16 eller 18. I modsætning hertil udviklede 85 af de over 8.000 kvinder, som fik en placebovaccine, celleforandringer forårsaget af disse to HPV-typer. En tilsvarende virkning af Gardasil sås, når analysen også omfattede læsioner i livmoderhalsen, som skyldes de andre to HPV-typer (type 6 og 11).

Vaccinerne indeholder kun godkendte og sikre komponenter

Vaccinerne består af antigen og hjælpestoffer, bl.a. adjuvans. Ved hjælp af DNA-teknologi kan man producere proteindele af kapslen fra HPV. Proteinet fungerer som antigen i vaccinen. Proteinet ruller sig sammen og danner en viruslignende partikel, som er i stand til at fremkalde en beskyttende immunreaktion hos mennesket. Den viruslignende partikel indeholder ikke DNA fra virus og medfører derfor ikke smitte eller infektion. 

Cervarix® indeholder protein fra HPV-type 16 og 18, mens Gardasil® også indeholder protein fra HPV-typerne 6 og 11. Gardasil®9 indeholder ud over HPV-typerne 6, 11, 16 og 18 også protein fra HPV-typerne 31, 33, 45, 52 og 58.

Vaccinerne indeholder hjælpestoffer i form af små mængder aluminiumssalte. De er med til at øge effekten af vaccinerne, så man er sikker på, at de virker. HPV-vacciner uden aluminiumshjælpestof giver ikke et effektivt forsvar mod HPV. Aluminiumssalte er sikre at anvende som hjælpestof, og man har brugt dem i små mængder i vacciner siden 1930’erne. Det bruges i en lang række vacciner – også i de andre vacciner i børnevaccinationsprogrammet. 

Gardasil®9 indeholder aluminiumssaltet aluminiumhydroxyphosphatsulfat-adjuvans (0,5 milligram Al). Andre hjælpestoffer er saltvand, L-histidin, natriumborat og polysorbat 80.

Cervarix® indeholder aluminiumshjælpestoffer AS04, der indeholder 3-O-desacyl-4’-monophosphoryl-lipid A (MPL)3 adsorberet på aluminiumhydroxidhydrat (Al(OH)3).Andre hjælpestoffer i Cervarix® er saltvand og natriumdihydrogenphosphatdihydrat (NaH2PO4, 2 H2O).

Vaccinen beskytter i mange år

Man forventer, at HPV-vaccinationen beskytter i mange år. I forskningen følger man løbende piger, der er blevet vaccineret, for at sikre sig, at man fortsat kan måle vaccinens effekt på deres immunsystem, efterhånden som de bliver ældre. Og i de undersøgelser af piger, som var med i de tidlige vaccinationsstudier, er der ingen tegn på, at effekten af vaccinen er aftaget over tid.

Læs et af studierne for varigheden af effekten af Cervarix®-vaccinen her: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/
21307652

Læs et af studierne for varigheden af effekten for Gardasil®-vaccinen her: 

https://academic.oup.com/cid/article/doi/10.1
93/cid/cix797/4283361

Fakta

Beskytter mod 90 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft

  • Der findes cirka 15 typer af HPV, som kan forårsage livmoderhalskræft. HPV-vaccinen, der tilbydes som en del af det danske børnevaccinationsprogram, beskytter imod syv af typerne, som er skyld i 90 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Derudover beskytter
    vaccinen mod analkræft samt kræft i skeden og kvinders ydre kønsorganer samt
    kønsvorter.

Du kan læse mere om de enkelte HPV-vacciner herunder:

 

Dokumenter og studier, der kigger på effekten af Gardasil®9:

Det Europæiske Lægemiddelagenturs rapport om vaccinen (teknisk dokument)

Det Europæiske Lægemiddelagenturs rapport om vaccinen (dansk resumé)

A 9-Valent HPV Vaccine against Infection and Intraepithelial Neoplasia in Women Elmar A. Joura, M.D., Anna R. Giuliano, Ph.D., Ole-Erik Iversen, M.D., Celine Bouchard, M.D., Constance Mao, M.D., Jesper Mehlsen, M.D., Edson D. Moreira, Jr., M.D., Yuen Ngan, M.D., Lone Kjeld Petersen, M.D., Eduardo Lazcano-Ponce, M.D., Punnee Pitisuttithum, M.D., Jaime Alberto Restrepo, M.D., Gavin Stuart, M.D., Linn Woelber, M.D., Yuh Cheng Yang, M.D., Jack Cuzick, Ph.D., Suzanne M. Garland, M.D., Warner Huh, M.D., Susanne K. Kjaer, M.D., Oliver M. Bautista, Ph.D., Ivan S.F. Chan, Ph.D., Joshua Chen, Ph.D., Richard Gesser, M.D., Erin Moeller, M.P.H., Michael Ritter, B.A., Scott Vuocolo, Ph.D., and Alain Luxembourg, M.D., Ph.D., for the Broad Spectrum HPV Vaccine Study* N Engl J Med 2015; 372:711-723February 19, 2015DOI: 10.1056/NEJMoa1405044

Dokumenter og studier, der kigger på effekten af Cervarix®:

Det Europæiske Lægemiddelagenturs rapport om vaccinen (teknisk dokument)

Det Europæiske Lægemiddelagenturs rapport om vaccinen (dansk resumé)

Overall efficacy of HPV-16/18 AS04-adjuvanted vaccine against grade 3 or greater cervical intraepithelial neoplasia: 4-year end-of-study analysis of the randomised, double-blind PATRICIA trial. Lehtinen M, Paavonen J, Wheeler CM, Jaisamrarn U, Garland SM, Castellsagué X, Skinner SR, Apter D, Naud P, Salmerón J, Chow SN, Kitchener H, Teixeira JC, Hedrick J, Limson G, Szarewski A, Romanowski B, Aoki FY, Schwarz TF, Poppe WA, De Carvalho NS, Germar MJ, Peters K, Mindel A, De Sutter P, Bosch FX, David MP, Descamps D, Struyf F, Dubin G; HPV PATRICIA Study Group. Lancet Oncol. 2012 Jan;13(1):89-99. doi: 10.1016/S1470-2045(11)70286-8. Epub 2011 Nov 8.

Dokumenter og studier, der kigger på effekten af Gardasil®:

Det Europæiske Lægemiddelagenturs rapport om vaccinen (teknisk dokument)

Det Europæiske Lægemiddelagenturs rapport om vaccinen (dansk resumé)

Quadrivalent Vaccine against Human Papillomavirus to Prevent Anogenital Diseases Suzanne M. Garland, M.D., Mauricio Hernandez-Avila, M.D., Cosette M. Wheeler, Ph.D., Gonzalo Perez, M.D., Diane M. Harper, M.D., M.P.H., Sepp Leodolter, M.D., Grace W.K. Tang, M.D., Daron G. Ferris, M.D., Marc Steben, M.D., Janine Bryan, Ph.D., Frank J. Taddeo, Ph.D., Radha Railkar, Ph.D., Mark T. Esser, Ph.D., Heather L. Sings, Ph.D., Micki Nelson, B.S., John Boslego, M.D., Carlos Sattler, M.D., Eliav Barr, M.D., and Laura A. Koutsky, Ph.D., for the Females United to Unilaterally Reduce Endo/Ectocervical Disease (FUTURE) I Investigators N Engl J Med 2007; 356:1928-1943May 10, 2007DOI: 10.1056/NEJMoa061760

Quadrivalent Vaccine against Human Papillomavirus to Prevent High-Grade Cervical Lesions The FUTURE II Study Group N Engl J Med 2007; 356:1915-1927May 10, 2007DOI: 10.1056/NEJMoa061741

Du kan læse mere i den videnskabelige litteratur her:

Early impact of human papillomavirus vaccination on cervical neoplasia--nationwide follow-up of young Danish women. Baldur-Felskov B, Dehlendorff C, Munk C, Kjaer SK. J Natl Cancer Inst. 2014 Mar;106(3):djt460. doi: 10.1093/jnci/djt460. Epub 2014 Feb 19.

Impact and Effectiveness of the Quadrivalent Human Papillomavirus Vaccine: A Systematic Review of 10 Years of Real-world Experience. Garland SM, Kjaer SK, Muñoz N, Block SL, Brown DR, DiNubile MJ, Lindsay BR, Kuter BJ, Perez G, Dominiak-Felden G, Saah AJ, Drury R, Das R, Velicer C. Clin Infect Dis. 2016 Aug 15;63(4):519-27. doi: 10.1093/cid/ciw354. Epub 2016 May 26. Review.

A 12-Year Follow-up on the Long-Term Effectiveness of the Quadrivalent Human Papillomavirus Vaccine in 4 Nordic Countries. Kjaer SK, Nygård  M, Dillner J, Marshall  JB, Radley D,  Li M, Munk  C, Hansen BT, Sigurdardottir LG, Hortlund M, Tryggvadottir L, Joshi A, Das R, Saah AJ. Clinical Infectious Diseases, cix797, https://doi.org/10.1093/cid/cix797

Changes in the prevalence of human papillomavirus following a national bivalent human papillomavirus vaccination programme in Scotland: a 7-year cross-sectional study. Kavanagh K, Pollock KG, Cuschieri K, Palmer T, Cameron RL, Watt C, Bhatia R, Moore C, Cubie H, Cruickshank M, Robertson C. Lancet Infect Dis. September 28, 2017. http://dx.doi.org/10.1016/S1473-3099(17)30468-1

Prophylactic vaccination against human papillomaviruses to prevent cervical cancer and its precursors. Arbyn M, Xu L, Simoens C, Martin-Hirsch PPL.Cochrane Database of Systematic Reviews. 2018, Issue 5. doi: 10.1002/14651858.CD009069.pub3.