partnere bag sitet. Læs mere her.

Kønsvorter opstår efter smitte med HPV-virus

Kønsvorter skyldes en HPV-infektion, som overføres ved seksuel kontakt.
Kønsvorter sidder typisk på penis hos mænd og på de ydre kønsorganer eller
i skedeåbningen hos kvinder. Det er ikke de samme typer af HPV, der giver
kønsvorter og kræft. HPV-vaccinen beskytter mod de to HPV-typer, der er
årsag til 90 % af alle tilfælde af kønsvorter.

HPV er årsag til kønsvorter

Illustration af kønsvorter

Kønsvorter opstår efter smitte med et HPV-virus (HPV 6 og 11). Kønsvorter er små knopper, hvis overflade ligner blomkål. Typisk er vorterne 2-10 mm og findes på huden eller slimhinden.

Hos mænd ses kønsvorter hyppigst på forhuden og penisskaftet og hos kvinder på de ydre skamlæber, skeden eller på livmoderhalsen. Kønsvorterne kan også findes i urinrøret og omkring mellemkødet og endetarmen. I sjældne tilfælde kan kønsvorter ses på læbe, tunge eller mundslimhinden.

Kønsvorter ser ofte skæmmende ud og kan give anledning til kløe, smerter og blødning.

Hvert år behandles 12.000 danskere for kønsvorter

Kønsvorter er meget smitsomme. Flere mænd end kvinder får kønsvorter, og forekomsten er særligt høj blandt homo- og biseksuelle mænd.

Illustration af 12.000 danskere

Hvor hyppige er kønsvorter?

70-80 pct. af seksuelt aktive personer vil på et tidspunkt i livet være smittet med HPV, men det er en mindre del, der udvikler kønsvorter.

Kønsvorter forekommer hos 1 pct. af mænd og kvinder mellem 18 og 49 år, og ca. 10 pct. i befolkningen vil på et tidspunkt af deres liv få kønsvorter.

Læs evt. om behandling på sundhed.dk

Behandling af kønsvorter

Kønsvorter behandles med creme, frysning, brænding, afklipning eller laser. Behandling med laser kan give sår og ardannelse. Selvom man får behandling for kønsvorter, kan man risikere, at kønsvorterne kommer igen.  

HPV-vaccination virker forebyggende, og det er derfor bedst at blive vaccineret før eventuel smitte med HPV. HPV-vaccination virker ikke som behandling af kønsvorter.

Effekt af HPV-vaccination på kønsvorter kan allerede ses
Antal personer behandlet for kondylomer

Der var en stigning i antallet af danskere behandlet for kønsvorter frem til 2009. Men siden er antallet faldet for både mænd og kvinder. Faldet i antallet af kønsvorter hos begge køn formodes at skyldes, at mange piger og unge kvinder er vaccineret mod HPV og dermed beskytter både sig selv og de drenge og mænd, de har sex med.

Referencer:

Human papillomavirus virus (HPV) genotype- and age-specific analyses of external genital lesions among men in the HPV Infection in Men (HIM) Study. Ingles DJ, Pierce Campbell CM, Messina JA, Stoler MH, Lin HY et al. J. Infect. Dis. 2015 Apr;211(7):1060–7.

Genital warts in men: a large population-based cross-sectional survey of Danish men. Munk C, Nielsen A, Liaw KL, Kjaer SK. Sex. Transm. Infect. 2012 Dec;88(8):640–4.

Anogenital warts in Danish men who have sex with men. Skaaby S, Kofoed K. Int. J. STD AIDS. 2011 Apr;22(4):214–7.

Ano-genital warts are more than benign lesions. Larsen HK, Kofoed K. Ugeskr. Laeger 2018;180(20)