partnere bag sitet. Læs mere her.
HPV-vaccination til drenge

Drenge og HPV-vaccination

Fra d. 1. juli 2019 vil drenge, der bliver 12 år denne dag eller derefter,
kunne blive HPV-vaccineret gratis.

HPV-vaccination bliver gratis til drenge pr. 1. juli 2019, hvis de fylder 12 år denne dag eller senere. Der er ikke på nuværende tidspunkt planlagt gratis HPV-vaccination til ældre drenge.

Ud over livmoderhalskræft og andre kvindelige kræftformer, kan HPV forårsage kræft i analkanalen og endetarmsåbningen (samlet kaldet analkræft). Ved at vaccinere drenge mod HPV beskytter man dem derfor mod tilfælde af analkræft, der er forårsaget af HPV. Mænd kan også få andre HPV-relaterede kræftformer nemlig kræft i penis, mund, svælg og mandler, men der er endnu ikke videnskabelig dokumentation for, at vaccination mod HPV også kan beskytte mod disse kræftformer.

HPV-vaccinens effekt

Selvom drenge ikke hidtil ikke er blevet vaccineret mod HPV i børnevaccinationsprogrammet, vil mange af dem alligevel undgå at blive smittet med HPV på grund af den såkaldte flokbeskyttelse. Flokbeskyttelse er, når man indirekte bliver beskyttet mod HPV, fordi de piger, man har sex med, er vaccineret og derfor ikke smitter. En effektiv flokbeskyttelse kræver, at tilstrækkeligt mange piger er HPV-vaccineret. Med informationsindsatsen ”Stop HPV – stop livmoderhalskræft” er fokus at øge tilslutningen blandt pigerne, fordi HPV-vaccination forebygger flere kræfttilfælde blandt kvinder end blandt mænd.

Læs mere om kriterierne for at inkludere en vaccine i det danske børnevaccinationsprogram i årsrapporten for børnevaccinationsprogrammet, som udgives af Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen og Statens Serum Institut

Midlertidigt tilbud om gratis HPV-vaccination til drenge, der er til drenge

Der er en gruppe af drenge og mænd, der ikke får glæde af den flokbeskyttelse, de kan få fra pigerne – nemlig mænd, der har sex med andre mænd. Disse mænd har 30-40 gange højere risiko for at udvikle analkræft end mænd, der udelukkende har sex med kvinder.

I 2018 har Sundhedsstyrelsen derfor gennemført et midlertidigt tilbud om HPV-vaccination til drenge, der er tiltrukket af andre drenge på 15-20 år for at undersøge mulighederne for at tilbyde gratis HPV-vaccination til denne gruppe. Indsatsen er netop nu ved at blive evalueret.

Du kan læse mere om tilbuddet på drengesomelskerdrenge.dk.