partnere bag sitet. Læs mere her.

Drenge og
HPV-vaccination

Blandt mænd kan HPV give analkræft, peniskræft og mundsvælgkræft. Her kan du se, hvor mange mænd, der årligt får kræft, der skyldes HPV.

Antal af mænd der årligt får kræft. Analkræft: 40 Mundsvælgkræft: 160 Peniskræft: 30

Med HPV-vaccination kan vi undgå 85 % af alle tilfælde af analkræft og 90 % af alle tilfælde af kønsvorter. HPV kan også give kræft i mundsvælget og penis, men vi ved ikke, om HPV-vaccination beskytter mod disse kræftformer.

HPV kan også give kønsvorter. De er ikke farlige, men kan være meget ubehagelige. Hvert år behandles 8.000 drenge og mænd for kønsvorter i Danmark.

Læs mere i vaccinensindlægsseddel her

HPV-vaccination er gratis for drenge

Drenge født den 1. juli 2007 eller senere, kan blive gratis HPV-vaccineret som en del af børnevaccinationsprogrammet, indtil de fylder 18 år.

I 2020 og 2021 er der desuden tilbud om gratis HPV-vaccination til drenge født i 2006 og 1. halvdel af 2007 samt unge mænd på 18-25 år, der har sex med mænd.

Så mange gange skal man vaccineres

Hvis drenge påbegynder HPV-vaccination, inden de bliver 15 år, skal de vaccineres to gange. Hvis de først påbegynder vaccination, når de er 15 år eller ældre, skal de have tre doser af vaccinen. Det skyldes, at immunforsvaret reagerer mere effektivt på en vaccine, jo yngre man er.

Hvis man aflyser eller glemmer en aftale om vaccination, bør man bestille en ny tid hurtigst muligt. Uanset hvor længe, der går mellem to vaccinationer, skal man dog aldrig starte helt forfra med vaccinationerne.

Læs mere i vaccinensindlægsseddel her

2 stik inden for 13 måneder

HPV-vaccinen giver også få bivirkninger hos drengene

I forbindelse med de kliniske studier, der førte til godkendelse af HPV-vaccinerne, blev der undersøgt mulige bivirkninger for begge køn. For de fleste af disse bivirkninger, har man ikke kunnet se nogle kønsforskelle. I studierne for HPV-vaccinen Gardasil kunne man dog se, at svimmelhed var en almindelig bivirkning hos kvinder, men ikke hos mænd.

Læs mere om bivirkninger ved HPV-vaccination

HPV og kræft hos mænd

Hvert år får 40 mænd analkræft
HPV kan give analkræft, som er kræft i analkanalen eller endetarmsåbningen. Omkring en tredjedel af alle tilfælde af analkræft forekommer blandt mænd, og risikoen for analkræft er størst blandt homo- og biseksuelle mænd.

+ Læs mere om HPV og kræft hos MÆND


HPV er hvert år skyld i 40 tilfælde af analkræft blandt mænd i Danmark.


Nogle tilfælde af peniskræft skyldes HPV
HPV kan give peniskræft, som er en sjælden kræftform – nogle men ikke alle tilfælde af peniskræft er forårsaget af HPV. I Danmark er der hvert år 30 mænd, der rammes af peniskræft, som skyldes HPV.

Nogle tilfælde af kræft i mund og svælg skyldes HPV
Flere og flere danskere har i løbet af de seneste årtier fået mundsvælgkræft. Stigningen ses især blandt mænd, og i Danmark er der aktuelt omkring 160 mænd, der hvert år får mundsvælgkræft, som skyldes HPV. Det er omkring to tredjedele af alle tilfælde af mundsvælgkræft, der er relateret til HPV – de øvrige skyldes typisk længerevarende forbrug af alkohol og tobak.

Mundsvælgkræft rammer oftest mandlerne og tungeroden, som er den bagerste del af tungen.

Referencer: 

Impact of HPV vaccination on outcome of cervical cytology screening in Denmark – A register‐based cohort study. Thamsborg LH, Napolitano G, Larsen LG, Lynge E. International Journal of Cancer 2018 Oct 1; 143(7): 1662–1670. doi: 10.1002/ijc.31568.

Effectiveness of varying number of doses and timing between doses of quadrivalent HPV vaccine against severe cervical lesions. Dehlendorff C, Sparén P, Baldur-Felskov B, Herweijer E, Arnheim-Dahlström L, Ploner A, Uhnoo I, Kjaer SK. Vaccine 2018. doi: 10.1016/j.vaccine.2018.09.011